joi, 28 ianuarie 2016

Cristiii, spune-le că-s niște oi



Cristi-i cel mai auzit nume în ultima vreme.

Nu cred că ai scăpat de asta... E foarte greu să nu-ți fi apărut prin newsfeed ceva clip/meme/afiș/eveniment cu Cristi. 

Asta e, faci parte din România. Și românii-s oi.

Recunosc, m-am uitat și eu la clipul ăla: o dată!
E foarte amuzant, chiar interesant de studiat, dar atât.

În schimb oile au început să se adune. Să-l strige și să-l caute de zor pe Cristi.

Cristi a devenit eroul necunoscut al României. Cristi este anonimul pe care toți îl caută. Dar nu știu pentru ce.

Oile au început să facă events pe facebook pentru a se aduna în fiecare seară pe geamuri, prin complexele studențești, pentru a-l striga.
Se adună inclusiv în București pentru a-l striga.

Chestia asta a ajuns până și la TV. WTF?!

Se adună oile crezând că sunt speciali. Că fac ceva altfel, când de fapt doar rag la unison ca niște oi.
Oile se cred speciale și au impresia că fac parte dintr-un trend, când de fapt nu gândesc.

Oile nu s-au strâns să strige ”Robiii!!!”, pentru că asta însemna chiar să facă ceva. Asta ar cere efort psihic și chiar financiar. Asta ar însemna ca ele să gândească și să empatizeze cu o cauză. Dar oile nu pot asta...

Oile nu se adungă să strige ”sângeeeee!!” pentru a se aduna și merge să doneze sânge. Și nu, nu neapărat datorită tragediei de la Colectiv, doar așa... că e necesar.
Pentru că după tragedia de la Colectiv s-au adunat o mână de oameni(raportat la populația țării) și au donat. Au donat atât de mult încât după 2(două!) zile au ieșit medicii la TV să spună că e prea mult sânge. S-a donat atunci atât de mult încât se arunca sângele vechi, pentru că așa e protocolul.

Dar acum oile nu se strâng pentru asta, pentru că cere efort. Iar de efort pentru a sta și a ți se recolta sânge este nevoie, pentru că băncile de sânge din țară sunt goale, uscate. Dar oile nu au empatie, și nu gândesc.

Oile nu se strâng nici acum să strige ”PETuriiii!!!” pentru a atrage atenția asupra abuzurilor marilor companii care de 10 ani au reciclat deșeurile create de ei doar pe hârtie. Și care, pe lângă asta, amenință cu creșteri ale prețurilor pentru că au fost descoperiți și amendați. Care au nesimțirea să ”ceară” (prin șantaj) scutirea de amendă, ori... prețurile vor crește. Pentru că acea companie știe că vinde oilor, și oile se supun...

Nu, pentru că oaia nu gândește. Oaia nu poate să-și ia timp să se documenteze, să cerceteze, să depună efort.

Oaia nu poate să își formeze o opinie a sa, pe care să o apere. Oaia nu e capabilă să ia o idee, să o digere, apoi să o înțeleagă și dezbate.
Oaia doar urmează.

În cazul ăsta, oaia doar urmează pentru că ea crede că e cool, când de fapt e doar o oaie care aude de la altă oaie că-i spune că nu e oaie.

Așa că dragă România, populată de oi, îți meriți ciobanii. Pentru că-i lași să-ți fie ciobani.

Niciun comentariu: