luni, 25 ianuarie 2016

5 lecții de viață învățate din autostop

Da, se pot învăța lecții de viață chiar și din autostop. De fapt se pot învăța lecții din orice, dacă îți dorești cu adevărat și ești îndeajuns de deschis ca să le accepți.

Faptul că fac autostopul în țară de prin 2006 și prin Europa de la începutlul lui 2013 m-a învățat o grămadă de lucruri pe care vreau să le împărtășesc cu voi.

Unele dintre aceste lecții le-am învățat ceva mai greu, altele mai ușor.

  1. Tu cunoști mai bine traseul!

    Când călătorești făcând autostopul responsabilitatea este a ta, nu a șoferului.

    Când vrei să ai o astfel de aventură ar fi bine să îți faci lecțiile de dinainte.
    E bine să întrebi alți călători sfaturi și informații despre posibilele rute, sau să folosești acest site unde găsești cele mai bune locuri de stat la autostop(din întreaga lume!), sau să te bazezi pe experiența ta anterioară. În orice caz, tu știi cel mai bine pe unde ar fi bine să mergi, prin ce orașe și pe ce rute.
    Tot tu ești cel care știe cel mai bine care-i locul/orașul bun pentru a te da jos și a aștepta altă mașină.

    Mi-a luat ceva vreme până să învăț și să aplic cu adevărat această lecție. A trebuit să ajung, de mai multe ori, să stau ore bune pe marginea drumului prin te miri ce sate pentru că am ascultat de șoferii care mi-au spus ”știu eu un loc bun acolo...”

    Ei bine, așa stă și în viață: tu îți cunoști destinația mai bine ca oricine altcineva și tu știi unde e mai bine să 'schimbi traseul'.
    Nimeni nu-ți poate spune ce e mai bine pentru tine. Fiecare evoluăm diferit. Fiecare suntem formați și 'căliți' de experiențele de viață, de traumele și de lecțiile învățate. Chiar dacă 2 persoane trec prin același eveniment, lecția pe care fiecare o învață este diferită.

    Așa că ascultă, totuși, ce ți se spune dar decide tu. Asumă-ți responsabilitatea și fii în controlul călătoriei tale.

  2. Singurătatea e înfricoșătoare, dar nu te omoară :)

    A face autostopul nu înseamnă că trebuie să călătorești singur, ca mine. Eu așa am decis din motivele mele și n-a fost rău că am făcut asta.
    Înainte de a porni la drum am început să mă gândesc la ce mă așteaptă. Și m-a luat groaza, hahaha!
    Mă gândeam la faptul că sunt o persoană foarte socială, că am nevoie de oameni în jurul meu, că o voi lua razna de la singurătate prin locurile în care voi ajunge, etc.

    Și n-a fost să fie așa.
    Singur n-am prea fost. Am avut compania șoferilor, a gazdelor, a prietenilor pe care mi i-am făcut și așa mai departe. Dar au fost și momente de solitudine care-au prins atât de bine. Pfai de capu' meu!
    Pe cât de atașat de socializare și oameni sunt, pe atât de bine mi-au prins momentele de singurătate.

    Acum înțeleg mai bine mitul peșterii și alte citate ori vorbe care explică singurătatea. În acele momente am avut timp să-mi revizuiesc alegerile, situația, dorințele.
    În plus, în momentele de singurătate am avut puseuri de creativitate care m-au surprins.

    E bine să fi singur, ca să mai stai de povești cu tine.
    Evident că lucrul ăsta sperie pentru că noi nu prea vrem să ne uităm înăuntrul nostru. Chiar și dacă spunem că vrem să facem asta, ne amăgim uitându-ne doar la suprafață. Plus că în societatea în care trăim e tot mai greu să îți găsești loc sau spațiu unde să fii singur.

    Mie mi-a prins bine că m-am împins spre asta. Într-un fel n-am avut scăpare. M-am luat și m-am dus în lume, singur, și a ajutat.

    Soluția asta nu funcționează pentru toți, evident.

    Important e să nu mai fugim de singurătate. Ci să o așteptăm, să îi spunem ”bine-ai venit”, să o îmbrățișăm apoi, după ce am trăit-o cât timp am avut nevoie de ea, să-i mulțumim.

  3.  Să fi 'tu' e cel mai fain

    Când alegi să faci autostopul alegi să cunoști și să interacționezi cu sute sau mii de oameni diferiți. Alegi să asculți, să vorbești, să dezbați, să consiliezi, să... multe :)

    Această metodă de călătorit poate fi o bază foarte bună pentru a experimenta 'eu'-ul tău autentic. Poți încerca să fii adevăratul tu atunci când vorbești cu acei oameni. Poți testa acele frici ale tale de a nu fii acceptat datorită unor idei în interacțiunile de scurtă durată pe care le vei avea în călătoria ta.
    Ce se poate întâmpla rău? Nu-i va plăcea unui șofer de tine. Așa, și? Oricum poate nu-l vei mai vedea niciodată.
    În schimb poți vedea dacă într-adevăr frica ta de a fii tu însuți e realistă sau e doar o frică indusă de normele sociale. Poți testa lucrul acesta într-un spațiu sigur. Ce vei descoperi te-ar putea surprinde.

    Pentru a fii tu însuți nu trebuie să faci autostopul, evident. Eu așa am descoperit că e foarte în regulă să fiu eu-eu nu un eu duplicitar. Așa am reușit să mă accept și să nu-mi mai fie teamă.
    Am ajuns să fiu în cotnact cu esența mea și cu valoarea mea pe care nu-mi mai este frică să o afișez.

    Și după ce am descoperit lucrurile astea am descoperit altceva: oamenii încă mă acceptă și pe lângă asta am în jurul meu și mai mulți oameni minunați.

    Așa că te încurajez să îți lași eul tău autentic să trăiască și să nu-l mai ții închis în cușca normelor sociale. Frica nu-l ajută, ci îl rănește. Și tu simți asta.

    Fii autentic, fii tu!

  4. Acceptă atunci când ți se oferă

    Avem noi o vorbă tare faină: ”Cu rușinea mori de foame!”

    N-ai idee cât de adevărată este.
    Eu am trăit-o pe pielea mea :)

    Am fost învățat să îmi fie rușine să cer sau să accept când mi se dă, din complezență. Un mare fâs!
    Asta mi se pare o prostie colosală. Dar asta e ceea ce cred eu.

    De multe ori mi s-au oferit o grămadă de lucruri când am făcut autostopul: mâncare, băutură, țigări, (cred că și) droguri, bani, să fiu dus mai departe decât detinația șoferului, și multe altele.
    La început refuzam tot, din complezență. Am avut momente în care nu mâncasem toată ziua și am refuzat oferta șoferului de a-mi cumpăra un sandwich....

    După o perioadă am început să accept. Și nu pentru a profita sau ceva, ci pentru că mi-am readus aminte cât mă bucur eu atunci când pot ajuta un om. Știu cât de fain mă simt când văd că am reușit să aduc un plus de valoare în viața unui om. Și atunci am început să zic tot mai des ”da” și ușile au început să se deschidă tot mai mult. Am reușit să mă conectez mai profund cu oamnenii întâlniți și să dau peste fel de fel de aventuri.

    Dezvață-te de obiceiul de a refuza din politețe.
    Gândește-te cum te simți tu când cineva îți acceptă ajutorul pe care îl oferi.
    De asemena omul care-ți oferă ajutorul încearcă să fie util, lasă-l să fie. Dacă ne ajutăm unii pe alții lucrurile vor decurge mai ușor.

    Pe lângă asta, binele se perpetuează. Când tu faci o faptă bună, sau când primești ceva ce ai nevoie, vei da mai departe. Așa suntem făcuți.

  5. Ascultă-ți intuiția!

    Toți avem intuiție, nu doar femeile. Să fie clar!

    Cel mai deștept lucru pe care îl poți face la autostop e să-ți asculți intuiția. Dacă ziua respectivă nu ți se pare potrivită pentru a pleca la drum, mai așteaptă. Dacă șoferul care a oprit nu îți transmite o energie bună, refuză. Dacă simți că ar fi bine să te dai jos mai devreme, fă-o.

    Acum 2 zile o foarte bună prietenă, Emma, mi-a zis ceva extraordinar de profund și cât se poate de logic despre intuiție. Ea mi-a zis ceva de genul: ”Intuiția e mecanismul tău de apărare , metoda de auto-conservare, care funcționează perfect pentru tine. Ea ți se dezvoltă și evoluează odată cu tine și cu experiențele prin care treci. Se ajustează constant vieții tale. Ea răspunde la stimulii externi tocmai pentru a te conserva, pentru a te duce acolo unde îți dorești tu. De aia intuiția ta funcționează perfect pentru tine, e a ta.”
    Am rămas perplex.

    Încă mă gândesc la ceea ce a spus ea și sunt surprins de cât de simplu e și cât de adevărat.

    Asta am învățat și eu prin experiențele mele, dar nu am reușit să o pun astfel în cuvinte.
    Eu am simțit să-mi dau demisia pentru a pleca în lume. Am simțit să merg în următoarea țară. Am simțit că gazda X este potrivită pentru mine.

    Am învățat să-mi ascult inima/intuiția/chemarea și am ajuns întotdeauna foarte bine. De fiecare dată când mi-am ascultat intuiția am ajuns unde trebuia și am învățat. M-a dus acolo unde trebuia.

    Așa că nu-ți nega intuiția, chiar dacă intuițiile/chemarile pe care le simți par nebunești, cel mai probabil nu sunt. Știe intuiția ta mai bine, pentru că e ajustată pe nevoile, puterile și abilitățile tale.

    E o parte din tine, ascult-o!

Astea sunt doar o parte din lucrurile pe care le-am învățat din călătoriile mele și pe care le văd aplicate în viața de zi cu zi.

Cel mai probabil nu sunt lucruri noi pentru mulți din voi. Totuși nu e rău să ne reamintim lucrurile astea din când în când.

Ce e cel mai important e că din orice putem învăța, dacă vrem cu adevărat și dacă ne deschidem către experiențe.

Voi ce ați învățat din pasiunile voastre și cum se aplică în viața de zi cu zi?

M-as bucura dacă le-ați împărtăși cu mine în comentariile de mai jos!

Niciun comentariu: