luni, 9 iulie 2012

Spirit civic. Absent!

Da, din păcate spiritul civic din România este absent... Nu ştiu de cât timp sau dacă a fost vreodată prezent, dar văd  în jurul meu tot mai multe acte de neimplicare.

Se pare că noi, românii, rescriem teoriile psihologiei sociale. Sau defapt întărim foarte bine unele teorii.
În aceşti 3 ani de psihologie, am avut norocul să studiez şi psihologia socială, împreună cu un om minunat. Dar nu despre asta e vorba. La acea materie am învăţat şi despre teoria sau efectul martorului ocular(The Bystander Effect). În câteva cuvinte, acestă teorie spune că ai mai multe şanse de a fi ajutat, atunci când eşti în pericol, cu cât sunt mai puţine persoane în jurul tău. E paradoxal. În general lumea se aşteaptă ca şansele de a fi salvat să crească proporţional cu numărul de oameni din jur. Ei, uite că nu-i aşa! Asta e o chestie care se aplică în toată lumea, cu mici diferenţe în funcţie de cultură. Eu credeam că pentru a exista acest efect este nevoie de o distanţă socială simbolică. Distanţa care îţi oferă "scuza" pentru neimplicare, îţi oferă portiţa prin care să poţi ocoli persoana care are nevoie de tine. Se pare că la noi această distanţă simbolică nu este necesară...

Astăzi am avut neşansa de a asista la un eveniment neplăcut. Mergând la servici cu un mijloc de transport în comun(troleibuz), evident plin peste capacitatea sa de a oferi un minim de confort pasagerilor, o tânără a leşinat. După plecarea troleibuzului din penultima staţie, fata pur şi simplu a căzut din picioare. Norocul ei a fost că troleibuzul era arhiplin şi nu a avut unde să cadă şi să se lovească. Ei şi cum eu eram la distanţă de apox. 5-6 persoane strivite de ea, observ cum o singură persoană o ia de mână şi o ridică. Credeţi că acea persoană era bărbat? Ha, ha! Vă înşelaţi! Evident persoana care a ajutat-o era o altă fată, care se chinuia să o ţină pe picioare pe cea care se prăbuşise(şi ştiţi şi voi cum sunt conduse troleibuzele în Timişoara). Eroina care se chinuia să o ajute, abia se ţinea pe picioare şi dădea indicaţii celor din jur să o stropească pe faţă şi le spunea să îi de fetei apă de băut. Ce este mai trist e că în ajutorul ei a mai sărit o singură persoană, o doamnă de vârsta a 3-a, când de fapt cele 2 fete erau flancate de băieţi şi bărbaţi în toată firea. Ce credeţi că făceau aceştia? Loc! Atât. Pur şi simplu s-au dat la o parte, iar un alt bărbat, cu ceva rămăşiţe de spirit civic dădea indicaţii de la distanţă.

Sunt indignat de această neimplicare. Chiar dacă am învăţat şi în facultate dar şi astăzi trăind pe pielea mea acea teorie, tot nu îmi vine să cred. Refuz, naiv şi inocent, să accept această teorie. Vreau să cred că eu pot să o demontez, să nu mai fiu eu excepţia, ci aceia care nu se implică să fie excepţiile.

Încerc să îmi păstrez credinţa în umanitate, speranţa că ne mai putem schimba şi deveni mai buni şi mai sensibili la cei din jurul nostru, chiar şi faţă de necunoscuţi.

4 comentarii:

Diana spunea...

Am patit si eu asa ceva de curand, eram tot asa la lucru, si era o tanara pe care prietenu ei sau ce era, o batea in plina strada,am zis la 2 barbati asa pana in 45 de ani care treceau pe strada sa mearga sa ii zica ceva la baiatu ala sa o lase in pace (bataie din-aia ca ea era pe jos), eu eram departe si nu puteam pleca fiind la lucru (la o expozitie atunci)si stii ce au zis? "lasa ca-i trece", n-am apucat sa fac nimica ca a plecat apoi tipu si-a ea s-a ridicat si a plecat. Am ramas cu un gust atata de amar in ziua aia ca imi era scarba de tot in lumea asta si sincer mi frica ca o sa mur intr-o zi pe strada muscata de vreun caine (daca tot e plin de ei prin Timisoara) si nimeni nu o sa ma ajute.

diana spunea...

si ea*mor* ->scuze pentru greselile de ortografie, nervi -.-

Bogdan spunea...

Diana, din păcate astfel de comportamente sunt tot mai dese. De asta spuneam că nu ştiu dacă românii au avut cândva spirit civic.
E îngrozitor să vezi chestiile astea, dar pe mine mă motivează să fac ceva. Ştiu că sunt singur împotriva tuturor(http://www.youtube.com/watch?v=YQUkgc63Rg8) dar cred că schimbarea vine din fiecare şi eu sunt hotărât să iau atitudine!
Legat de câini, încearcă doar să fii atentă. Şi să ştii că în Timişoara sunt puţini, faţă de Hunedoara :)

AutumnSong spunea...

Draga Bogdan, tin sa te anunt ca, nu esti singur impotriva tuturos asa cu esti dispus sa crezi.
Afirmtia ta cum ca "Tara asta-i plina de oameni de cacat..." nu poate decat sa-mi provoace dezgust oricare ar fi contextul in care este utilizata. Furia,mania ,nu pot face decat sa deschida calea spre "violenta " atat in exprimare cat si in gandire,acestea fiind niste emotii distructive.
Continua sa crezi in tot ce-i buna in tine si in altii.Prin exemplu propriu poti dobandi multe.
Sa ai o zi splendida si incarcata de mireasma succesului ineluctabil!